Massís del Garraf

EL NOSTRE TERROIR

Una terra única a tot Catalunya

A 300 metres d’altitud, dins el Penedès, però amb una característica molt especial que ens situa geogràficament al litoral del Garraf (Massís del Garraf, una terra única a tot Catalunya), entre les valls delimitades per dos torrents, trobem vinyes esglaonades sobre els pendents: les vinyes de Can Ràfols dels Caus.

Les vinyes, fragmentades en petites parcel·les, ocupen unes 90 hectàrees de terreny, on es conrea un autèntic ventall ampelogràfic de fins a 28 varietats de raïm. Carlos Esteva va posar el seu afany a ressaltar el valor de les varietats autòctones, Xarel·lo i Macabeu (blanques) i Sumoll (tinta), amb algunes parcel·les plantades el 1934.

Aquests ceps conviuen juntament amb altres varietats que s’han adaptat perfectament al Massís del Garraf, com Chenin Blanc i Incrocio Manzoni, pràcticament inèdites a Catalunya i Espanya. Aquesta gran massa calcària és el bressol de les arrels de les nostres vinyes, d’una limitada producció, però d’una qualitat sublim i quimèrica pels sentits, que pren personalitat segons la marinada.

«Viticultura
sostenible»

Conscients que els bons vins només poden procedir de bons raïms, de vinyes equilibrades en les quals els rendiments permeten assolir la maduresa adequada, es posa una gran obstinació en deixar que la naturalesa segueixi el seu curs, prescindint de productes químics, fent servir només adobs orgànics, collint a mà cada cep i respectant les fermentacions espontànies, sense addició de llevats seleccionats, amb la finalitat d’obtenir el millor vi. Les vinyes disposen de certificació ecològica i, algunes parcel·les es cultiven de forma biodinàmica.

EL CELLER
L’ENTORN